fbpx
For english version please press here

Cum s-a blocat nava Ever Given în Canalul Suez și a creat cel mai greu blocaj de trafic din lume?

Adevarata criza s-ar putea sa nu fie cea generata de pandemie, ci de nava cargo Ever Given si blocajul canalului Suez.

– aprox 12% din comertul mondial se desfasoara prin canalul Suez (ruta maritima Europa-Asia)
– Ever Given este cea mai mare nava cargo (400m lungime si greutate de peste 240.000 tone). Apropo, canalul are o latime de 300m in cel mai ingust punct
– Peste 200 de nave sunt blocate la cele 2 capete ale canalului Suez
– Pierderi generate comertului mondial de peste 400 MIL. dolari/ORA
– 10 vapoare din Romania incarcate cu cel putin 130.000 animale vii sunt blocate
 
Se vor genera blocaje economice in toate industriile, deficit de materii prime, stocuri insuficiente de produse finite, va exploda pretul petrolului.
 
Dar, ce conteaza toate astea atata timp cat se intampla departe de tara noastra?

Comerțul global pierde miliarde în timp ce oficialii intenționează să scoată containerele de pe nava de marfă încastrată în canal

 

Muncitorii vor scoate un număr mare de 18.000 de containere de pe nava.

Pregătirile de îndepărtare au fost ordonate de președintele Egiptului, Abdel Fatah al-Sissi, potrivit știrilor de duminică.

Cele 200.000 de tone  date vreodată – aproape un jumatate de kilometru – au creat coșmarul unui expeditor și au captat imaginația publicului când a blocat canalul marți. A fost creat un blocaj de trafic de peste 300 de nave începând de duminică.

Oficialii sperau să elibereze nava dragând tone de nisip și folosind remorchere pentru al împinge liber în timpul unei valuri mari, dar eforturile de vineri și sâmbătă au eșuat. USA TODAY a raportat că 13 remorchere se află la fața locului.

Arcul navei este pe malul estic, iar pupa este pe vest. Asta înseamnă că se lasă la mijloc, creând stres pe corp, ceea ce este agravat de schimbările de maree. Oficialii spun că corpul este inspectat pentru detectarea fisurilor.